Powered by Smartsupp

Video obsah vládne internetu. Jak budovat značku díky špičkovým YouTube kampaním?

6 minut čtení

Plníte Facebook a Instagram atraktivním obsahem nebo budujete značku na LinkedInu? Nezapomeňte, že i YouTube patří mezi sociální sítě a povedené videoreklamy z vás mohou udělat lovebrand. Úspěch kampaně zajistíte, když důkladně poznáte svoje zákazníky. Proč investovat právě do YouTube?

Investice do YouTube reklamy se vyplatí

Ještě, než začnete prozkoumávat sítě, musíte porozumět svému podnikání. Jen potom vám budou rozumět i ostatní. Sítě vybírejte pečlivě a myslete vždy na cílovku. Kvalitní příspěvek během rychlé ranní kávy nevytvoříte. Rozložte proto pozornost klidně mezi menší počet platforem. Zároveň se ale nezasekněte pouze u univerzálního Facebooku. Video totiž nabírá na síle každým dnem. Proč?


Však to znáte. Máte za sebou náročný pracovní den a na dlouhé články o tom, co se děje ve světě, zkrátka nezbývá energie. Raději rychle proskrolujete Facebook, pustíte si krátký video sestřih nebo otevřete streamovací služby a YouTube. Až třetinu našeho času online trávíme sledováním videí. Google je sice nejpopulárnější stránka na světě, YouTube mu ale dýchá na záda a obsazuje hned druhou příčku. Právem. Videoobsah konzumujeme čím dál víc.

Už projíždíte YouTube a přemýšlíte nad vaším reklamním videem? Že ne? Podívejme se tedy ještě na čísla:

  • Reklamní spoty na YouTube usnadňují uživatelům rozhodování při nákupu produktu, a to až o 68 %.
  • Dle předpokladu bude video zodpovědné za 82 % veškerého internetového trafficu do roku 2021.
  • YouTube v České republice navštíví každý měsíc 6 milionu diváků. Aktuální sledovanost odpovídá předním českým televizím.
  • Diváci tuto stránku sledují průměrně 5 hodin každý týden.
  • 90 % uživatelů objevuje nové produkty právě na YouTube.

Proč investovat do YouTube reklamy?

  • YouTube stojí ve všech fázích modelu See Think Do Care.
  • Často nižší cena a přesnější cílení než u televize.
  • Je měřitelná (přehledy, jak dlouho uživatel reklamu sledoval, jak velká byla interakce atd.)
  • Žádné minimální rozpočty
    Flexibilní správa rozpočtu (kampaně můžeme kdykoliv pozastavit a znovu rozjet, v televizi podobná možnost neexistuje). 
  • Perfektní síť pro vytváření příběhů (storytelling).
  • Možnost využití velké masy diváků dál v online prostředí (vytváření publik, search kampaně na pozorování, remarketing).

Nešijte video horkou jehlou, soustřeďte se na jeho kvalitu

Kreativa tvoří 70 % úspěchu vašeho videa. Vymazlete si ho od počátku a komunikujte se všemi, kteří se na něm podílí. Klienti často pošlou kreativu, která se hodí spíš do televize nebo na jinou sociální síť. Pak nezbývá nic jiného než vyzkoušet, jak se k videu uživatelé YouTube postaví. 

Buďte proto o krok napřed a tvořte kvalitně už od základu. Nepodceňte samotnou tvorbu videa, použijte kvalitní techniku a dejte si klidně na čas. Hezky naleštěný odpad posypaný emocemi s krásným zvukovým podtextem, bude stále jen odpad s hezkými věcmi okolo.

Nikde neexistuje univerzální recept na úspěch. Na druhou stranu ale nevařte jak pejsek s kočičkou. Přemýšlejte nad nejdůležitějšími úseky videa a vytvářejte svůj příběh postupně. Pomozte si třeba frameworkem ABCD od Google:

  • A (Attract)

Prvních pět sekund rozhoduje, získejte pozornost. Divák má většinou problém, nedostatek, potřebu, zkrátka ho něco trápí. Pomůže mu právě váš produkt nebo služba? Řekněte to v prvních pěti vteřinách. Rozhodují totiž o tom, jestli uživatel bude pokračovat ve sledování, nebo video přeskočí.

  • B (Brand)

Představte se a navrhněte řešení. Váš brand neboli značka by měla být nepostradatelná součást vaší videoreklamy. Ujistěte se, že je brand viditelný po celou dobu trvání videa (například jako vodoznak v rohu). Divák si vás snadněji zapamatuje. 

  • C (Connect)

Propojte se s divákem pomocí emocí a storytellingu. Vyprávějte o vlastnostech a benefitech produktu přirozeně a neafektovaně. Zdůrazněte svoji přidanou hodnotu. Klidně i s humorem!

  • D (Direct)

Vyzvěte uživatele k akci. Má se podívat na váš web, zhlédnout další video nebo třeba odebírat kanál? Řekněte divákovi přesně, co po něm chcete.


Vyberte si formát videa, který sedne vašemu záměru. Formáty v základu dělíme na přeskočitelné, nepřeskočitelné, reklamy discovery, out-stream, mikrospoty (bumpery) a masthead. Na začátku strategie si zvolte jasný cíl a určete, která KPI jsou pro vás stěžejní.

Buďte psychologové

Mimo všechny poučky a frameworky ale stále myslete na to nejdůležitější – na zákazníka. Vžijte se do jeho role a najděte správnou emoci. Nesnažte se přehnaně dojímat a šokovat, emoce vnímejte citlivě a zapojte je do příběhu. 

Zkuste cílit zvlášť na muže a na ženy. Nabízíte auto? Muže v prvních sekundách pravděpodobně zaháčkuje zvuk motoru, rychlost a jízda v horách. Většinu žen naopak zaujme pohodová jízda či vůz s hezkými potahy. Obecně řečeno, muži lépe reagují na fakta, rychlejší věci, dynamickou hudbu a přesvědčivý hlas. U žen většinou boduje jemnější hlas, pomalejší hudba a delší prostřihy. 

Poznávejte svoje zákazníky a hledejte cesty, jak je zaujmout. Nemyslete jen na sebe a na to, jak chcete prodat vaši značku. Zkoušejte, testujte a nepolevujte. Brand building je sice závod na dlouhou trať, jak už jsme psali v předchozím článku, ale když vydržíte, vyplatí se.

Zaujalo vás téma? Pak by vás mohl zajímat také náš další článek

Brand building je závod na dlouhou trať. Když budete cílovce vonět i po doběhu, bohatě se vyplatí

Sáhněte si do vzpomínek a vylovte z nich pár reklam na parfém. V hlavě se vám zřejmě budou procházet neznámé krásky ve vlajících šatech a pohledy na západ slunce. Pak se ale objeví chlápek z reklamy na pánskou řadu deodorantů, který jede na koni. Obráceně. Znáte ho, a i když vám ze začátku asi lezl na nervy podivnými hláškami z pláže nebo sprchy, okamžitě si ho spojíte se značkou Old Spice. Proč tomu tak je? Může za to brand building. Někdo ve firmě se totiž před pár lety rozhodl jít jinou cestou než konkurence. Zkusíte to taky?

Přečíst článek

Staňte se také naším klientem

Máte dotaz na naše služby nebo nás třeba chcete vyzkoušet v tendru? Kontaktujte nás!

My se vám do 24 hodin ozveme zpátky.

Martin Sokol - obchodní ředitel

Martin Sokol - obchodní ředitel

Martin Sokol

605 343 241

Zavolejte, napište. Kdykoliv.

obchod@optimio.cz
Enjoyed with Azami.cz